понеділок, 14 жовтня 2013 р.

СВЯТКУВАННЯ ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ ТА ДНЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА

14 жовтня всі християни східного обряду – православні та греко-католики – святкують Покрову Пресвятої Богородиці. 

 

За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ’я – Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулися до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця з’явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. За легендою, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення і стали християнами.
Особливе шанування Покрови Богородиці починається з ХІІ століття, за князя Андрія Боголюбського, який і збудував першу на Русі Покровську церкву – на річці Нерль біля свого замку Боголюбове. На території України найстарішою церквою, присвяченою святу Покрова, є церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 р. як фортеця. Перлиною української архітектури можуть вважатися Покровський собор Харкова, зведений у 1689 р., у стилі мішаного козацько-московського бароко, та київська трибанна церква Покрови на Подолі, зведена у 1766 році.
Сьогодні Покрова Пресвятої Богородиці була і залишається одним із найголовніших свят козаків, котрі побудували чимало однойменних храмів та особливо шанували ікони Покрови.
В Україні свято Покрови також завжди шанували. Божа Матір Покрова вважалася покровителькою запорозьких козаків. Головним храмом на Січі був Покровський, і престольне (храмове) свято відзначали відповідно 14 жовтня. Козаки, ідучи у похід, завжди брали з собою образок Покрови як священний оберіг. Пресвяту Богородицю Покрову шанували й жінки, вважаючи її своєю заступницею.


Немає коментарів:

Дописати коментар